EN SISTA DAG I IRINGA.

Godmorgon!

Garkvallen var spannande, strommen gick pa resturangen vi var pa och vi satt med ett ljus vid bordet och vi sag knappt folket runt om oss. Det var lite laskigt! Vi fick varan mat i varje fall (Jag fick den sjalvklart sist, haha) Det var den godaste mat jag atit har tror jag.. Natten var ocksa ganska spannande i var 1.10 sang och tre personer. Jag sov inte sa bra eftersom strommen kom och gick och aven att vi hade slackt lampan tandes den nar strommen kom tillbaka. Boneutroparen var hemsk inatt, forstar mig inte riktigt pa dom? Men jag ar anda riktigt utvilad idag, hur det nu gar ihop sig.

Vi ar kvar i Iringa, darfor har jag fortfarande tillgang till dator. Det blir en formiddag har till sen ska vi hitta en daladala nagonstans och forsoka ta oss tillbaka hem. (Tank att jag kallar det hemma!) Det blir nog lite shopping pa formiddagen, dom har massa snygga orhangen och armband och grejor :) Jag har ocksa flatat mitt har fast inte hos en afrikan utan Sarah har gjort det. Jag vill ha lockigt har och det lar det vara nar jag tar ut dom, kanske tillochmed lite afro for afrikanerna tycker tydligen jag har likt deras har, haha.

Nu ska vi leta hotell till sista dagarna, veckan har i Tanzania. Vi skulle vara i Dar-es-salaam men vi har angrat oss. Vi ska aka till Zanzibar istallet sa nu ska vi hitta ett mysigt hotell vi stranden sa vi har lite solbranna nar vi kommer hem fran afrika, hade varit lite trakigt annars. Just nu gar vi ju ganska pakladda hela tiden!

Har ni det bra dar hemma? Beratta.
Hande nagot kul? Missar jag nagot spannade?
Daligt med uppdaterade om hur NI har det!!
MISS YOU GUYS!

(Jag ar forovrigt helt frisk nu, kanns det som! Och det gor mig sa lycklig, nu kan det bara bli battre och vad jag ska arbeta i veckan! :D )


EN KALL DUSCH OCH ETT RENT LAKAN

Hej igen mina vanner!

Tack for alla kommentarer, man blir ju sa glad av er !! Jag ar inte sa personlig och svarar pa alla for det ar jag far lat for och det ar bara tillrackligt jobbigt att forsoka skriva ett inlagg pa dessa datorer! ;) Men ar det nagot speciellt sa ar det sjalvklart jag svarar.

Vi ar kvar i Iringa. Vi var ute och at igar med volontarerna som akte vidare till Dar-es-salaam idag, och sen till Zanzibar imon. En resturang ganska nara hotellet sa det var smidigt, trodde jag. Men i detta land ar vantetiden helt sjuk och tydligen vill inte detta land samarbeta med mig sa jag far alltid vanta lite langre an mina bordskamrater.. Jag tror jag ALLTID har fatt min mat sist, fatt fel mat eller bara helt enkelt fatt byta mat for dom inte har min, haha! Man slutar aldrig forvanas har!

Idag vaknade vi innan 7.00, utvilade. Vi at frukost som bestod av agg och vitt brod, som pa alla andra hotell vi varit pa. (Vi har ju dock bara varit pa ett innan, haha) Vi byte varat dubbelrum till ett singelrum for det att mycket billigare. Man ar inte sa krasen langre, en kall dusch och ett rent lakan ar underbart har. (finns inget varmvatten) Vi tycker iaf vi ar smarta, hoppas vi tycker det ikvall ocksa. Vi ska namligen sova tre stycken i EN sang, och efter ha pratat ihop oss nu tror jag vi ska ligga pa tvaren.. Det blev mest plats sa efter ha provat oss fram, oj vad mysigt vi ska ha ikvall! :) Jag tror vi tycker det kommer vara lyxigt ikvall, fattas bara vindruvorna!! Idag blir det nog annars ganska lugnt, hitta en god resturang, shoppa och checka runt eftersom det ar forsta gangen jag ar har. Sarah och Anna har varit har innan men da var jag sjuk. Det kanns sa skont o vara har och fa duscha!

Aja nog om idag och igar.
Jag tror inte jag har berattat sa mycket overhuvudtaget om hur vi bor?
Till mina vanner har jag sagt att vi ska bo pa ett stalle som kallades "hotellet" men det ar helt fel. Dom "gamla" volontarerna bor dar och nar dom aker ska troligtvis stallet saneras eftersom vi har inboende dar, RATTOR. Vi bor nu pa garden. I ett litet skjul (?) som bestar av tegel och ett plattak. Det ar en liten lekhorna nar vi kommer in i vart hus, och direkt in till vanster bor jag, Sarah och Anna pa typ 10 kvm och tva sangar. Rummet bredvid oss bor Jenny och Ulla, tva underbara personer! Och vi delar pa en liten toalett. Japp det var allt! Hoppas jag kan lagga in bilder far jag kan tanka mig hur trakigt det ar att lasa utan bilder..

Nu drar vi oss vidare, uppdatering imon med kanske!

SES.


ETT SJUKT HELVETE

Nu har vi varit pa projektet sen i torsdags kvall. Resan till Matenana var ganska spannande!En 10 (?) timmars bussresa till Mafinga med en punktering men detvar dom tydligen vana vid eftersom det gick jadra fort tills vi var pa vagen igen.

I lordags var det fest pa hotellet, alla volontarer, ungdomar och barn var inbjudna.Vi hade kopt ol och lask till alla och hyrt in byns tv sa vi kunde ha musik. Det blev mycket dans och vi forsokte lara oss lite afrikansk dans. Det var en rolig kvall! efter denna kvall borjade helvetet, jag har varit sjuk sen i sondags tills typ nu. Aldrig kant mig sa dalig i hela mitt liv, och jag har manga ganger i mitt liv varit sjuk!!

I tisdags skulle vi pa safari men mitt safari blev inte av, akte till Mafingas sjukhus istallet ochdom sag hur daligt jagmadde. Dom glodde, flyttade pa sig och vissa hjalpte mig. Dom ville lagga in mig men det ville inte jag sa jag fick tabletter i mangder och man kan ju undra vad det var.. Och inte ens pa sjukhusetfarman vara ifred, lakaren flortade med mig i slutet av gav mig sitt nummer, och jag undrar bara varfor? Varfor skulle jag ringa honom for en middag?(For det var sa han sa)

Helvetet har nog gatt over (hoppas jag)kunde ta mig till endator iaf, tva timmarbort. Nog narmsta tror jag!!
MELLANSLAGET AR SKIT!

Ska stanna i Iringa nagra dagar, eftermin infektion o kramper behover jag rinnande vatten och lite city liv. Hoppas jag hittar en battre dator snart o kan uppdateralite battre, kanner miglite latt stressad men jag lever! Dettrodde jag inte igar nar jaglag i min fosterstallning men som mina vanner sager: NU KAN DET BARA BLI BATTRE!

En sista dag bland bilar.

Hej mina vanner!

Nu nar vi bara har over gatan till datorn maste jag uppdatera ordentligt, imorgon aker vi har ifran och da blir det inte sa ofta jag kommer at en dator och kan uppdatera. So here we go!

Idag skulle vi traffa Salome (Ewouts fru) mellan 9-10 men som sagt vi ar i Afrika sa hon kom till hotellet vid kvart i 12. Da hade vi hunnit ata en lang frukost, som forovrigt endast bestar av kritvitt brod, lite marmelad och ett stekt agg. Ingen hit!! Sarah dreglade dock nar dom gick forbi med en melon sa servitrisen gav oss varsin bit, lycka! :)

Vi akte till stranden idag (Coco beach) och det lar vara sista gangen vi ser havet fram tills 23 december. Vi lunchade pa stranden, och man forsoker ata sa gott man kan men maten kanns sadar men mina vanner vid bordet (Anna och Sarah) at som dom aldrig satt mat innan sa Sarah ata min vackra fisk ocksa.

Vi fragade sen om vi fick bada, och sjalvklart fick vi det. Far vi bada i bikini? Ja, sa Salome! Oroliga kladde vi av oss till bikini o varenda manniska vande sig at varat hall. Forsiktiga med blicken i marken hoppade vi i, och vi hann inte mer an att kolla upp och dar var alla runt om oss!! Badade dom inte stod dom pa stranden o kollade pa oss, det var helt sjukt. Vi var lite radda i borjan men sen sa visade sig dom vara ganska snalla.. Vi forsokte ga ivag o simma men dom var efter oss som iglar, alla ville skydda oss. Barnen ville rora oss, HELT SJUKT! Vi var som kandisar om inte nagot annu mer, haha. Och vilka sota barn.. En kille tog min hand, och sen min andra hand kollade mig i ognen och sa: "I love you.." Tror ni jag smalte? Efter en del simmande, pratande och slangande av barn (dom alskade nar man slangde ivag dom) gick vi upp for att ta taxi hem..

Detta ar som en helt annan varld.. det ar en annan varld!

Imorgon aker vi vidare kl. 5.00. Vi har en 10 timmars bussresa framfor oss, med ETT stopp. Jag kommer hungra ihjal, eller kissa pa mig kanske? Sarah far helt enkelt satta pa oss alla kateter sa vi klarar oss..!

Alltsa imorgon far vi traffa alla barn, Ewout, ungdomarna, djuren, ALLA som bor dar helt enkelt. Det ar sa nara nu, sa spannande. Kan inte beratta sa mycket mer, eftersom jag inte vet vad som kommer handa. Men nasta gang jag far tillgang till en dator kommer troligtvis handla om stallet dar (Matenana)

Kul att manga har hittat hit, fortsatt med det. Jag kommer troligtvis inte ta kontakt pa sa manga andra satt an genom datorn. Lanar man datorn en timma ocksa hinner man inte speciellt mycket eftersom det kanns som dom har tappat en liter cola pa tangetbordet, alltsa nast intill omojligt att skriva, haha! Men allt ar sa enkelt har men anda sa komplicerat.

Hors snart igen, ta hand om varandra!

Dar-es-salaam, HAFTIGT!!

HEJ! 

Nu sitter vi pa ett internetcafe i Dar-es-salaam. Datorn kranglar hela tiden sa det ar ett under om detta kommer ivag sa ni kan lasa!!

Resan hit har gatt bra fram tills Etiopien o halla tiden har ar inte riktigt deras starka sida. Fran etiopien akte vi ett litet propller plan som kandes sadar sakert men vi har kommit fram overlevande. TUR! Vi var valdigt nervosa ett tag, blundade och holl varandras hander for att kanna oss sakrare. Mannen framfor oss forstorde resan ocksa lite eftersom vi fick sitta med nasan i kudden hela tiden, lukten var hemsk. Det gjorde mig lite forvanad eftersom en vanlig sjal som varit Afrika innan blev forvanad over att dom INTE luktade aven om dom inte har tillgang till vatten sa ofta men ack sa fel hon hade nu...

(Jag glomde namna ovanfor att det var lite porblem i Goteborg med! Vi var sa sakra pa att vi fick ha med oss 2 ganger 23 kg men det var helt fel. Vi fick ha med oss EN vaska a 20 kg. Vad gor vi? En bra pratande Sarah o pappa fick med oss 15 kg overvikt utan en krona att betala. Sa nu far barnen sina saker o jag har klader att ta pa mig :) Det var det forsta problemet, sen kom inte "problem" forrens i Etiopien.

Val framme var det svart med visum men det loste sig och jag kom in i landet med mitt pass aven om jag ser ut som ett spoke pa det. Vi blev upphamtade av tva killar (Har vi aven mott Ulla o Jenny som ska pa samma projekt) sa vi skulle fa plats sex stycken i bilen plus allt bagage!! Vilken resa. Efter halva resan hor man Jenny skrika: NAGON TAFFSADE PA MIG!! Alltsa ett djur, dar satt vi livradda o fastklamma i denna lilla bil. Jag har min 17 kilo tunga vaska i knaet men pa nagot satt lyckades jag sta i bilen med denna packning. KRAMP! Inget djur tog mig eller dodade nagon annan. Vi fick ett hotellrum sa vid 6 imorse gick vi och la oss, forsokte fa lite somn. Nu har vi varit uppe i nagra timmar, traffat Ewouts fru, Salome. Traffat fler volontarer, o nu ar vi runt o koper bland annat telefonkort.

Jag kan inte fatta att tararna inte har kommit an (forutom sista flyget da dar vi blev tarogda av lukten!) Istallet for att grata har vi borjat skratta, det ar det som ar sa skont att resa med Sarah. :)

Det ar inte precis som i Sverige har. Det ar folk overallt och man kanner sig lite som en kandis. Man vagar inte ge folk blickar for da kanns det som dom missuppfattar an! Man kan nog inte fatta Tanzania forrens man ar har, om ens det! Det ar bilar overallt men lika mycket "Manniska och vagn". Det ar sa haftigt alltihop!

Nu har jag skrivkramp for inget ar som sagt som i Sverige, har far man ta i med hela livet for att fa ner tangeterna. Nu ska vi vidare.

Kram pa er!!


GOODBYE SWEDEN, HELLO AFRICA !!!

Hej!

Nu har jag fixat en blogg till mina resor.

Imorgon bär det av till Afrika med min vän Sarah och hennes blogg kan ni följa här: sarahitanzania.blogg.se
Vi åker 04.00 från lilla byn och första flyget lyfter 7.50 från Landvetter. Vi kommer inte vara i Tanzania förrens 02.45 så vi har en lång resa framför oss. SPÄNNANDE!

Vad ska vi göra i Tanzania?
Jo, vi ska jobba som volontärer i en liten by vid namn Matenana. I Matenana finns ett daghem och med gång-och cykelavstånd till tre närliggande byar och även där finns daghem. (Jag är dock fortfarande orolig hur långt gång- och cykelavstånd är i Afrika!!) Vi kan även få hjälpa till på ett byggprojekt och sen har dom också ett projekt inne i staden Iringa. Jag hoppas jag kan berätta mer när jag är där ;) Och bjuda på lite Afrikanska bilder om jag och det tekniska går ihop, haha.

Jag hoppas ni följer mig och min tid borta från Sverige!
Ta hand om er.

Kram.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0